De drie samen optrekkende investeringsmaatschappijen hebben het lopende bod op textieltechnologiebedrijf TenCate met 1,40 euro verhoogd tot 26 euro. Die hogere prijs maakten de bieders bekend nadat uit de voorlopige jaarcijfers blijkt dat TenCate de verwachtingen afgelopen jaar heeft overtroffen en over de hele linie een positieve resultaatsontwikkeling laat zien.
Nauwelijks twaalf uur nadat TenCate, op verzoek van de VEB, vervroegd zijn voorlopige jaarcijfers publiceerde, hebben de drie biedende partijen hun bod met bijna zes procent verhoogd tot 26 euro.
Daarmee sluiten de bieders aan bij de aangepaste waardering die past bij de meest recente resultaten die Ten Cate heeft geboekt.
Als die nieuwe cijfers worden gebruikt in een waarderingsanalyse zoals de overnemende partijen en TenCate die hebben gebruikt in de officiële overnamedocumenten, zou het bod met ten minste één euro omhoog kunnen. Het nieuwe bod is 1,40 euro hoger dan het overnameconsortium tot vandaag over had voor een aandeel TenCate. In totaal bedraagt het bod nu 714 miljoen euro, 39 miljoen euro meer dan in eerste instantie.
Aanmeldingstermijn verlengd
Bieder Gilde verlengde onlangs de aanmeldingstermijn voor het bod op TenCate tot 14 januari. In eerste instantie hadden te weinig aandeelhouders – iets meer dan 60 procent - zich aangemeld om het bod te laten slagen.
Een flinke groep beleggers, waaronder grootaandeelhouders Kempen (ruim vijf procent) en Van Herk (ruim drie procent) uitten recent hun ongenoegen over het bod van 24,60 euro per aandeel.
Het Zwitserse hedgefonds PSquared (3,25 procent van de aandelen) maakte ook al publiekelijk kenbaar een hoger bod te willen en kwam met een prijs van minimaal 33,20 euro.
Ook speelde onvrede over het gebrekkige overnameproces, belangenverstrengeling van een commissaris en de beide bestuurders en het naar verluidt weren van eventuele andere serieuze bieders.
Grote vraag is nu of beleggers genoegen zullen nemen met het nu verhoogde bod, dat is ingegeven door de gunstige bedrijfsontwikkelingen bij TenCate over 2015. Aan de - in de ogen van veel beleggers - magere waardering in eerste instantie verandert dit niets.
Prognoses overtroffen
TenCate behaalde in 2015 een recordomzet van 1,16 miljard euro en tilde de winstgevendheid voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) naar 97,5 miljoen euro.
In oktober zei topman Loek de Vries nog te verwachten dat dit rentabiliteitscijfer op ‘circa 95 miljoen euro’ zou uitkomen. De meest recente consensus van door dataleverancier Bloomberg geraadpleegde analisten lag op een ebitda-resultaat van ongeveer 94 miljoen euro.
Al met al klopt TenCate haar eigen prognoses die dateren van oktober. Waar het bestuur van het textieltechnologieconcern destijds nog rekening hield met een autonome omzetgroei van vier procent voor heel 2015, stegen die opbrengsten met vijf procent.
Het bedrijfsresultaat (ebitda) ligt met circa 97,5 miljoen euro eveneens hoger dan de laatst afgegeven prognose van 95 miljoen euro.
De concernomzet stijgt bovendien met een dubbelcijferig percentage (11,37 procent). Na de krimpjaren 2012 en 2013 is de stijgende lijn van 2014 (omzetgroei van bijna vier procent) voortgezet. De ebitda-marge stijgt zelfs met 15 procent na drie achtereenvolgende jaren van margekrimp.
Gestand doen
Het consortium mikt op 95 procent van de aandelen zodat de beursnotering van TenCate kan worden beëindigd.
Maar evenals de vorige poging kan Gilde het bod ook na deze verlengde aanmeldingsperiode al gestand doen zodra meer dan twee derde (66,67 procent) van alle aandelen is aangemeld.
Als de bieder meer aandelen bemachtigt dan die ondergrens maar minder dan 95 procent, kan Gilde door middel van allerlei maatregelen betrekkelijk snel de volledige controle over TenCate verwerven.
Voorbeelden daarvan zijn een juridische fusie, een liquidatie van de bezittingen van Ten Cate, een gedeeltelijke verkoop van de bezittingen of dividendbetalingen. Door dergelijke maatregelen kunnen achterblijvende beleggers worden uitgerookt.
Beleggers kunnen tot 21 januari doorgeven of zij hun aandelen aan Gilde willen verkopen.